Aasiasta tieto- ja viestintätekniikkaa

Aasialaiset tieto- ja viestintätekniikan yritykset nousivat voimalla talouslehti Business Weekin tämänvuotisessa maailman sadan parhaan it-yrityksen vertailussa. 25 parhaan yhtiön joukossa oli 14 aasialaisyhtiötä, 6 yhdysvaltalaista yhtiötä ja vain yksi eurooppalainen yhtiö, espanjalainen Telefonica Moviles. Listan kärkeen sijoittui korealainen LG Electronics ja toiseksi meksikolainen America Movil.

Business Weekin mukaan aasialaisyhtiöiden korkeat sijoitukset selittyvät alueen mobiilimarkkinoiden kasvupotentiaalilla sekä kuluttajaelektroniikan markkinoiden muuttu-misella. Alan asiantuntijat ovat ennustaneet pc-koneiden muuttuvan viihteellisemmiksi sekä uuden kulutuselektroniikan vyöryä. Uusiin suosikkeihin kuuluvat muun muassa litteänäyttöiset lcd- ja plasmatelevisiot, joiden valmistusta aasialaiset hallitsevat.

Sisältöjen tuotantoa venäläisten kanssa

Sympaattinen Hollolassa syntynyt ja Lahden Reippaan entinen B-junnujen lätkäpakki haaveilee myös näyttämöroolista ja se toteutuukin ehkä pian Pietarissa ja Moskovassa. Ville valmistui muutama vuosi sitten venäläisestä näyttämökoulusta, jonka hän aloitti 1991.

Moskovassa hän kuvaa Yleisradiolle kaupungista kertovaa matkailuelokuvaa, Pietarissa keskiaikaan sijoittuvaa venäläiselokuvaa, ja sen jälkeen jatkuvatkin jo KGB smokissa -agenttielokuvan kuvaukset ympäri Eurooppaa.

- Näyttelen CIA-agenttia, ja elokuva on ollut haaveiden täyttymys. Jo pikkupoikana unelmoin Bond-tyyppisistä seikkailuista. Elokuvaa on jo kuvattu Portugalissa ja Amsterdamissa.

Haapasalon mukaan suomalaisten kannattaisi satsata Venäjällä kulttuuriviennissä vain omiin juttuihin.

- Sauna, sisu, luonto ja eksotiikka purevat. Ei kannata lähteä matkimaan eurooppalaisuutta. Valtava Venäjä ei ole Eurooppaa vaan ihan oma maailmansa, jossa on paljon aasialaista vaikutusta. Syvällä Venäjällä ei tiedetä edes Suomen nimeä.

Venäjällä palkittu ja myös presidentti Vladimir Putinilta taiteilijaeläkkeen saanut Ville Haapasalo pistäytyi 16.6.2003 näyttämässä mitaliaan eduskunnassa ministeri Tanja Karpelalle. Presidentti Vladimir Putin palkitsi myös Anni-Kristiina Juuson, joka näytteli Ville Haapasalon kanssa Käki-elokuvassa.

Suoraan Moskovan-koneelta Kallion Pressapari -kotipubiinsa piipahtanut Venäjän suosituin suomalainen, näyttelijä Ville Haapasalo, 32 saa puhelun ministeri Tanja Karpelalta, hyppää taksiin ja käy pikaisella tervehdyskäynnillä eduskunnassa kertomassa kuulumisiaan. Haapasalo on erityisen otettu palkinnon myötä hänelle annetusta Venäjän valtion eläkkeestä.

- Se on kaksi kertaa niin iso kuin tavallinen eläke ja palkinnon saaneet saavat matkustaa ilmaiseksi metrossa ja bussissa. Taidan olla ensimmäinen suomalainen eläkkeensaaja, Haapasalo hymyilee.

- Tilaisuus pidettiin Kremlissä. Vladimir Putin oli ystävällinen, pieni mies, ja meidät valokuvattiin jokainen hänen kanssaan. Hallitus lähettää sitten kuvan myöhemmin. Ryhmämme juhli moskovalaisessa ravintolassa syömällä poroa ja lohta, Ville hehkuttaa.

Poroa tarjottiin Haapasalon mukaan siksi, että toinen Käki-elokuvan takia Venäjän valtionpalkinnon saanut suomalainen, Anni-Kristiina Juuso on kotoisin Lapista. Juuso vaihtoikin eilen Moskovan-koneesta suoraan Finnairin Kittilän-koneeseen.